Senaste inläggen

Av Mats Nilsson - 1 maj 2016 18:16

Lördagen den 30 april höll UFO-Sverige sin riksstämma i Linköping. Berzeliusskolan var mötesplatsen. Vi anlände på fredagseftermiddagen efter att först varit till Håkan Ekstrand och hämtat årsmöteshandlingarna. Därefter for vi till Norrköping för lastning av utställningsprylar med ett matstopp i Katrineholm. 

 

Det gick rätt smidigt att få upp utställningen då det var många som ställde upp och jobbade. Jag jobbade på tills jag som alltid på kvällarna sväller upp i fötter och ben med följden att jag får så ont för varje steg jag tar. 

 

Utställningslokalerna börjar ta form med bokbord, modeller och tidskrifter. 

 

Victoria och Rickard skulle handla till kiosken och förbereda den biten. Tyvärr fick dom problem med bilen och dom var tvungna att hyra en bil ett dygn. Då allt var klart och vi tog en sakta promenad till matstället och satt oss till ro för att få in maten. Då kom Victoria och Rickard utan att hunnit handla.

 

Maten ja, Rickard som är evenemangsansvarig hade beställt bord på den indiska restaurangen Yogi mitt i Linköping. Han hade också tagit in vad alla skulle äta och mejlat över det till restaurangen dagarna före så man visste precis vad alla skulle äta.

Själv hade jag beställt Gosht Vindaloo, en starkt kryddig Goan-rätt med chili, vinäger och lök. Samt en indisk öl av märket Cobra.  Jag må säga att godare mat har jag sällan ätit från det indiska köket. Då vi var klara kom jag i samtal med personalen efter att hört deras kommentar att jag var mannen som beställt deras starkaste rätt. "Meddela oss om du kommer tillbaka så ska vi göra något ännu starkare åt dig" sade en av servitriserna. Kort sagt, av mig får Yogi 4½ stjärnor av 5.

 

Restaurangen kan varmt rekommenderas, god mat, bra serviceinriktad personal

 

 

Victoria var exalterad då det här var hennes allra första Riksstämma. Vid sidan sitter allas

vår evenemangsansvarige tillika Victorias man Rickard Andersson 


 

Då Rickard och Victoria hade hyrbilen så fick Gunnar och jag åka tillbaka till Hotellet. Det var också en högoddsare. Gunnar och jag fick rum på andra våningen, men då jag påtalade mitt dilemma med fötter och knän så fick vi ett rum i direkt anslutning till receptionen. Det är service. Park Hotell ligger efter Järnvägsgatan och är från slutet av 1800-talet och gick under smeknamnet Fawlty Towes. Något som inte fallit John Cleese i smaken då han besökte Linköping förra veckan. Han borde väl varit stolt istället. Men dessa engelsmän.

 

Några ur styrelsen fotade utanför hotellet av Clas Svahn innan vi gick till matstället

 

 

Park Hotell från framsidan


 

Årsmötet avlöpte som det skall ett väl planerat årsmöte. Endast lite ommöblering blev det i styrelsen. Jennie Backman gick upp till ledamot från suppleant och min dotter Victoria gick in som suppleant. 

 

Några värdefulla åsikter framkom från ett par av åhörarna och utan minsta anmärkning fick den avgående styrelsen full ansvarsfrihet.

 

Efter årsmötet hade Clas ett litet snack med Victoria om vad hon kunde hjälpa till med

under kommande mandatperiod. Victoria var intresserad av att förhöra sig om mejladresser

från de personer som blir medlemmar. Det blir då mycket lättare med kommunikationen

 

Själva Riksstämman var mycket välbesökt av ungefär 150 åhörare som både lyssnade på föredragen, tittade på allt i den två rum stora utställningen. Man handlade böcker, tidningar, kaffe, korv med bröd samt lite annat. Tyvärr fattades två viktiga personer. Anders Berglund var hemma för sjukt barn och Håkan Ekstrand var själv inte i allra bästa form.

Clas Svahn fick därför ta på sig rollen att även hålla Anders föredrag om ufofall i närmiljön. Det är alltid spännande för åhörarna att få kännedom om observationer i just deras område.

 

Victoria hjälte Tage Bång med inträde och lämnade ut biljetter, ibland spexade lite med 

sin far som fotograferade

 

 

Några av de duktiga medarbetarna som gör det möjligt att få till en bra utställning och bra

stämma i sin helhet. Från vänster; Per Eriksson, Tage Bång, Carl-Anton Mattsson, Roger Ersson,

Johan Gustavsson, Rickard Andersson, Gunnar Karlsson, Victoria Andersson, Clas Svahn,

Mats Nilsson, Jennie Backman, Tobias Lindgren och Thomas Michaneck.


 

 

Några av åhörarna på Riksstämman

 

 

Rickard står beredd att servera de sugna besökarna under pauserna 

 

Efterföljande frågestunden var också informativ då det var många som ville fråga om och ha synpunkter på mycket rörande bland annat observationer och fotografier. 

Min upplevelse var att det var en av de bästa stämmor jag bevistat på mycket länge, det var som på den gamla goda tiden och jag har varit på i stort sett alla sedan 1978. Ändå var det valborgsmässoafton, annars kanske det kommit ännu fler besökare. 

 

Senaste tillskottet i utställningen, en presentation av fallet i Nammajaure sommaren 1980 

 

 

Nu kan alla även betala både med kort, paypal och swish då man beställer något från oss

 

Efter att på lördagskvällen återlämnat utställningen på Arcives for the Unexplaned och en liten vilopaus var Gunnar och jag hemma i Sala vid 23-tiden. Då gick det sakta eftersom det på Valborgsmässoaftonen alltid är tradition med bil cruising runt stan. En tillställning som alltid drar många besökare och raggarbilsägare från i stort sett hela Mellansverige.

 

 

En av de nyare modellerna illustrerar ett ufofall i Frankrike. Gunnar Karlsson är den duktige

modellsnickaren

 

 

en liten paus på AFU innan vi skiljs åt för hemfärd till respektive hemorter

 


Fler bilder finns att beskåda i Clas Svahns blogg på hemsidan ufo.se.  

ANNONS
Av Mats Nilsson - 21 april 2016 17:05

Nu har våren kommit, bra att det sker lite lugn så det inte blir bakslag längre fram. 

Idag har förmiddagssolen värmt upp så Irene och jag var ute och började lite smått med vårstädning. Jag räfsade löv och Irene tog grillen till hjälp och eldade kvistar och torra löv. Det var bra att passa på då det i det närmaste var vindstilla. Då påfrestningarna blev för mycket för mina dåliga axlar gick jag in och fixade mackor och lite att dricka åt oss. Temperaturen låg på +15 grader.

Så småningom hopade regnmolnen upp sig och det kom en riktig regnskur precis då vi skulle åka och hjälpa en kompis och köra hennes sommarhjul till Sala Gummi. Hon har en folkvagn bubbla där hennes extrahjul inte får plats. 

 

Bäst att elda i grillen så vi inte skapar en storbrand liknade

den för några år sedan. 

 

Nu närmar sig årets Riksstämma allt mer. I år kommer den att hållas i flygets huvudstad Linköping den 30 april. Alla förberedelser är i stort sett klara. Alla handlingar, lokal och allt runt omkring utom utställningen som vi kommer att montera på fredagseftermiddagen den 29 april. Alla som har vägarna förbi är välkomna.

 

Den här affischen kommer att vara synlig lite var stans i Linköping med omnejd 

ANNONS
Av Mats Nilsson - 10 april 2016 13:25

Det är vår, äntligen. 

I torsdags åkte vi till Morgongåva där en av mina kompisar brukar byta däck höst och vår. Det är alltid roligare då man byter på våren. Nu var jag dock lite orolig eftersom bilen de senaste två månaderna inte gått så bra. Bilen har dragit kraftigt åt höger samt att det har låtit som att man sitter i en helikopter med dålig isolering. Därför bad jag min kompis Tomas kolla på det samtidigt. 

Han kommer in efter att ha bytt och berättar att ingenting är ovanligt, inget glapp någonstans allt ser normalt ut. Hhmm, där går någon tusenlapp igen då tänkte jag. "Vet du vad jag tror" sa Tomas efter en stund, jag tror helt säkert att du har luft i servosystemet. Så gick han ut igen och efter femton minuter kom han i igen. "Nu Mats kan du styra bilen med ett finger. Tomas berättade då att man kan på ett lätt sätt pressa ut luften genom att varva motorn samtidigt som man styr fram och tillbaka, gärna på et mjukare underlag typ grus. Om det var så väl tänkte jag. 

Efter vi fikat och vi tackade för hjälpen och satte oss för att åka hem. Det kändes som att köra en helt ny bil, alla vibrationer, ljud och högerdragning var som bortblåst. Tala om lättnad.

 

Tomas är inte bara en hejare på bilar, han är även suverän på instrument, här drar han en

boggowoggi på sitt piano.

 

 

I går lördag 9 april satt Gunnar och jag och kollade på en tidskrift, Natur & Teknik, jag prenumererade på då jag gjorde min utbildning inom flygvapnet 1966. Där hittade Gunnar ett brev jag skrivit det året om, vad man sa då, de flygande tefaten. Roligt att hitta det. UFO-Sverige bildades inte förrän 4 år senare. I dag har jag skannat det för att bevara digitalt.

   

Mina funderingar jag nertecknade fyra år innan UFO-Sverige fanns.

 

 

I morgon måndag blir det med all säkerhet packning av UFO-Aktuellt nr 2. Jag fick meddelande av Håkan E, att vi måste göra ett tilläggstryck av Rapport-Nytt nummer 1 också då prenumerationer och medlemsantal går i taket, vilket är mycket glädjande. Sen får vi kraftigt öka upplagan till nästa nummer. Vi får se hur det går inom den närmaste veckan.  

Av Mats Nilsson - 3 april 2016 22:44

I måndags var Irene och jag till Skattekontoret i Västerås och ordnade svenskt ID-kort till henne. Det gick snabbt och vi kan hämta det om ungefär två veckor. I övrigt har det varit lugnt på den privata fronten. 

 

Det är dock mer fart på arbetet inom UFO-Sverige, där har vi många bollar i luften. Innan denna månads slut kommer vi att hålla den årliga Riksstämman, den här gången i Linköping den 30 april.

Dokumentärfilmen på TV 2 den 10 mars ger fortfarande eko. Nya medlemmar och en del "äldre" är på väg tillbaka. Med äldre menar jag de som prioriterat andra saker tidigare då de var yngre, nu har dom blivit äldre och förståndigare, kanske. 

Vi ska försöka beta av äldre inrapporterade fall som ligger på arkivet.

Clas Svahn kommer att besöka en del intressanta personer då han i maj kommer att resa till USA. Det blir ett nytt Nammajaure i vinter om planerna håller. 

Glädjande är också att tidningen jag ansvarar för, Rapport-Nytt har ökat markant i och med nummer ett i år. Vi måste nu öka upplagan något. 

 

lördagen den 2 april hade vi styrelsemöte på AFU i Norrköping, ni kan se oss på en bild jag "lånat" av Anders Liljegren på AFU. 

 

Det är Johan Gustavsson till vänster följt av Tobias Lindgren, Jennie Backman, Tony Ekberg,

Håkan Blomqvist, Clas Svahn, Carl-Anton Mattsson, Gunnar Karlsson, mitt barnbarn Emma,

Emmas "pappa" Rickard Andersson och jag själv vid datorn där det skrivs protokoll.

 

 

Nu är det också dags att se om bilen inför den kommande sommarperioden. I mitt fall blir det att byta ut vinterhjulen mot lite tystare hjul. Det kommer att ske den 6 april. Så nu får det inte komma mer snö. 

Av Mats Nilsson - 19 mars 2016 09:08

Det är mycket glädjande att se UFO-Sveriges nya hemsida. Den innehåller det mesta som både är roligt att läsa, viktigt att veta och bra för de som ska utreda fall. Att kunna hitta till olika sidor där man kan jämföra med kända misstolkningsfenomen, flygplansrutter, meteoriter och annat. Där kan ni se en uppslagsbok där man söker via alfabetet vad man vill ta del av. Under tidens gång kommer sidan att förbättras mer och mer. Kolla gärna på www.ufo.se 

 

I övrigt så jobbas det med våra tidningar UFO-Aktuellt och Rapport-Nytt. Mycket mer är på gång i organisationen, styrelsemöte, förberedelser inför Riksstämman i Linköping i slutet av nästa månad.

Mer uppföljning kommer. 

Av Mats Nilsson - 6 mars 2016 19:05

 Nu den 10 mars klockan 20.00 på SVT 2 kommer dokumentärfilmen om UFO-Sverige samt den verksamhet vi bedriver. En bild av en av affischerna till filmen fotad vid dammarna i Sala.

 

Undertecknad och Gunnar Karlsson poserar vid dammarna inför filmen om Ghostrockets,

spökrakterna.

 

Ja, nu var det länge sedan igen. 

Men faktiskt så har det hänt en del men inte så mycket speciella saker. Lite resor till och från Uppsala, en resa till Arlanda med ett par kompisar som ska hämtas på onsdag kväll. 

 

Vi hade styrelsemöte i Ängelholm den 23 januari. Det är tradition att vi har årets första styrelsemöte där på Hotell Lilton. Trevlig miljö och omhändertagande serviceinriktad personal. 

På kvällen hade vi den sedvanliga middagen, denna gång var det Restaurangen Tres Gringos.

Maten var fantastisk god. Jag valde Nacho Combo. Köttfärs och tacos chips och mycket grönsaker till. Jag blev garanterat mätt. Som sig bör så kom också denna gång Micke Czajka och hälsade på.

 

Styrelsemöte på Hotell Lilton i Ängelholm. Gunnar Karlsson tittar igenom det ekonomiska läget

då alla andra har en kaffepaus.

 

Johan Gustavsson och Clas Svahn kopplar av efter mötet möte och middagen

 

 

Micke Czajka Kaj Hahne, Anna Michelle Nielsen (Hotellets ägare) och Tage Bång 

 

Jag har varit nödgad att lägga ner en del slantar på bilen då avgassystemet hade sagt upp sig och jag hade besiktning den 18 februari. Fick byta dels avgassystemet, bytte olja och oljefilter samt fick Irene se att det var läckage från bränslefiltret samt nytt signalhorn. Sen iväg till besiktningen, som alltid med hjärtat i halsgropen. Det slutade trevligt, inga problem, bara att åka rakt igenom. 

 

Det gamla avgassystemet var inte mycket att hänga i julgranen

 

 

Det här ser bra mycket trevligare ut

 

I går lördag hade vi den alltid återkommande lördagsmiddagen med gäster och efteråt hjälpte de oss att packa Rapport-Nytt som vi skickar ut i morgon 7/3.  Det är mycket glädjande att upplagan stigit från 163 tidningar till 211 sedan nummer 5 förra året. Inte illa. 

 

Nummer 1 av Rapport-Nytt

 

 

 

Av Mats Nilsson - 7 januari 2016 13:45

Nu har jag verkligen slarvat med min blogg. Har inte lagt in något på hela hösten som ni säkert sett. Ändå är det rätt många som går in och kollar och säkert blir besvikna när inget skrivits. 

Hösten har varit fulltecknat med både jobb när det gäller UFO-Sverige och min fru Irenes massage jobb. 

Under december har det varit mycket julfester runt om, dels RSMH och Metso´s årliga veteranklubbs julmiddag. Det har även varit filippinska julfester runt om som vi bjudits på. Både i Fjärdhundra och ett par gånger i Uppsala vid olika tillfällen. Pricken över i´et var Julaftonen med barnbarn, dotter Victoria och Rickard, hans mamma och bror. Det var riktigt trevligt. Första julen för dom i Stora Krokek. Julmaten dukades upp på deras köksö i det stora lantliga bondköket i ett hus från 1930-talet. Mycket hemtrevligt.

 

Julfest i Fjärdhundra hos en filippinsk familj

 

 

Alltid mycket olika sorters god mat

 

 

Filippinsk julfest med uppskattat dansnummer av tjejerna från Uppsala

 

 

Fullt hålligång 

 

 

Ett hundratal gäster på en av julfesterna i Uppsala

 

 

Vår egen nyårsfest var också mycket trevlig med både filippinsk och svensk mat 

 

 

Irene var nöjd med allt och alla var vi riktigt mätta. 

 


På Nyårsdagen var det dags att traditionsenligt avnjuta den fantastiska lutfisken med vitsås, potatis och mycket kryddor. 

 

Vi har även packat nummer 5 av Rapport-Nytt och nummer 4 av UFO-Aktuellt. Att gå i pension var inget för latmaskar. Men det är jätteroligt att vara i gång med olika aktiviteter. Det finns en del som tycker att jag ska sätta mig ner och vila då jag har pension, men det har aldrig varit min stil. Jag vill vara igång och jag brukar säga att jag sitter och vilar varje dag då jag sitter vid datorn som nu och skriver på min blogg eller på artiklar till Rapport-Nytt. 

 

På tal om Rapport-Nytt ja. Leif Persson min allt i allo vad gäller att sätta tidningen har ju för mycket att göra varvid han inte skulle hinna med att göra tidningen i fortsättningen. Han kommer dock att vara "Support" om jag behöver hjälp samt att han sänder mig små artiklar att ta in och det är mycket värt. 

 

Före jul i och med nummer 5 av Rapport-Nytt fick jag med mallen som tidningen framställs i samt att jag skulle ladda ner Adobe InDesign i vilket tidningen görs i. 

Gunnar, Irene och jag åkte i söndags (3 januari) till Håkan i Hallstahammar för att få hjälp med nerladdning samt en kurs i hur man lägger upp spalter, gör plats för bilder med mera. Det är ett stort program som tog nära två timmar att ladda ner. Jag var orolig för min gamla dator inte skulle orka med det, men det gick mycket bra. Samtidigt skulle Gunnar ha ett bokföringsprogram som också installerades i hans laptop. 

Så nu sitter jag här och skriver artiklar och tränar på att lägga in i mallen. 

 

Håkan Ekstrand i färd med att ladda ner program för bokföring i Gunnars dator medan min 

dator laddar ner InDesign

 

 

Ja det var väl allt för denna gång. Jag måste ta mig själv i kragen och försöka uppdatera min blogg lite oftare. Alla är inte lika duktiga som Clas Svahn som skriver varje dag i sin blogg, det är beaktansvärt. 

 

Avslutar med en bild från den 4 januari då första snön kom å pass att det var tid att ploga bort från gården. 

 

Av Mats Nilsson - 24 oktober 2015 12:41

Ibland händer det som man inte vill ska hända. Den 8 oktober var vi i skogen och plockade svamp. Åter igen fanns det mycket trattkantareller. Vid ett tillfälle trampade jag snett på en gren och var nära att falla. Men just då gick det bra. Under helgen började det så göra ont i knävecket. Värken bara tilltog och blev under natten till söndagen outhärdlig. Det föranledde mig att ringa 1177, sjukvårdsupplysningen. En mycket vänlig kvinna svarade efter runt 40 minuters väntan på min tur. Hon kom med den vanliga kommentaren att jag skulle uppsöka vårdcentralen under måndagen. Men så frågade hon om mediciner jag tog. Då jag förklarade att jag hade blodförtunnande medicin blev tonen en helt annan. Då skulle jag åka in till akuten så forts om möjligt. 

Där visade det sig att jag hade fått en utgjutning av ledvätska i knät, åt det gjorde man ingenting då det skulle läka efter ett par tre veckor.

Min hustru masserade med läkande olja och lindade benet vilket gjorde att jag var relativt bra efter en vecka.

 

Helgen därefter, den 17-18 oktober hade vi den årliga fältundersökarkursen på Föllingen Hotell utanför Kisa. Där ingår även en tipspromenad i terrängen vilken jag valde att avstå ifrån för att inte ytterligare förvärra mitt vänstra bens situation. 

Till kursen anländer de flesta redan under fredagskvällen vilket ger en trevlig samvaro och man lär känna de som för året är nykomlingar. Till årets kurs var det fyra nya deltagare som snabbt smälte in i miljön. 

Kursen startade klockan 9 på lördagen med UFO-Sveriges ideologi och policy. Därefter får man

lära sig att utreda ett ufofall samt vilka fällor man ska akta sig för. Det gäller att göra allt för att få fram en förklaring vad än det må vara. Man bör besöka observatören och eventuella medvittnen, ta ut kompassriktning, kolla terrängförhållandena och låta observatören tala fritt ur hjärtat utan avbrott. 

 

Carl-Anton Mattsson och jag under en paus  då vi passade på att gå ut i det vackra vädret.

 

 

Clas Svahn och Gunnar Karlsson under en pratstund på Gunnars och mitt hotellrum.

 

 

Här agerar Clas Svahn och Tobias Lindgren vittnen, myndighetspersoner och observatörer under

rollspelet att lösa ett ufofall.

 

 

Bokbordet var välbesökt av deltagarna under de två dagarna.


 

Det blev också rollspel där deltagarna delas upp i fyra grupper och där Clas Svahn och Tobias Lindgren agerar vittnen, samt då man ringer till exempel SMHI, flyget, och andra instanser för att lösa fallet. En mycket nyttig och samtidigt rolig genomgång. Man kan begära ut kartor, listor på flygrutter inom det aktuella området med mera. 

 

Även föredrag står på programmet. Ett föredrag handlade om den omtalade "Orsafilmen" där problematiken benades ut av Göran Lengqvist som granskat fallet in i minsta detalj och kommit fram till att det till 90% är en fake. 

 

Göran Lengqvist berättade om Orsafilmen, kommer även en artikel i kommande UFO-Aktuellt.

 

Vi fick även en liten inblick i en annan förening som finns uppe i Jämtland, Storsjöodjurets sällskap. Det var Göte Norlander från Östersund som berättade lite om deras verksamhet. Göte fick vi stifta bekantskap med då vi hade riksstämman i Östersund den 14 maj 2014.

 

Göte Norlander berättar kort om Storsjöodjuret.

 

Man kan summera det med att det återigen var en lyckad kurs och alla var nöjda med både programmet och med den mat som serverades. Fanns inget att anmärka på mer än att det, som någon sa, lite flera mickropauser.   

 

Under lördagskvällen dök Linda Lindström upp vilket gladde oss alla mycket. Hon är en karismatisk och fantastiskt rar tjej som vi veteraner känt i många många år. Linda har varit med länge och bor inte långt från vårt kurshotell. 

 

 

Bloggaren tillsammans med Linda Lindström.

 

Så ytterligare ett par bilder, det var som alltid även dags för gruppfotografering av årets

kursdeltagare. 

 

 

Clas Svahn hade tagit plats på hotellets tak för att få en så bra gruppbild som möjligt.

 

 

Gruppbilden visade sig bli riktigt bra. Fotot här är taget av en personal på Hotellet

Presentation


Välkommen till min blogg.

Gästbok

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Länkar

Följ bloggen

Följ Mats Blogg med Blogkeen
Följ Mats Blogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se