Senaste inläggen

Av Mats Nilsson - 31 januari 2014 17:40

Ibland händer inte mycket och ibland hopar sig händelserna. 

Just nu har det varit lugnt. Mest svarat på mejl, telefonsamtal samt ringt en del själv. 

Jag blev sjuk direkt efter jul och sedan varit hängig länge. Nu har en förkylning slagit till ganska rejält.

 

För 10 år sedan 2004 skickade Europa upp en forskningssatellit kallad Rosetta, som skulle undersöka en komet i år.

Rymdsonden lades i bana med riktning ut mot Jupiter och under färden ligga i dvala tio år. Den 21 januari skulle man så väcka sonden som skulle börja sin mödosamma färd ut mot kometen. Det roliga med det är att Sverige i allra högsta grad är inblandad i projektet med mätutrustning och mikroskop som ska landsättas på kometens yta. Kometen heter Churyumov Gerasimenko. Det är IRF, Institutet för Rymd Fysik och ESA, European Space Agency som är inblandade i projektet och det ligger dels i Kiruna och Uppsala. Medansvarig i Uppsala är forskaren Anders Eriksson. Jag tyckte det var så spännande så jag tog kontakt med Anders för en intervju. Den återfinns i nummer 1 av Rapport-Nytt.

Hela det här året och nästa blir således spännande. Uppvaknandet det 21 januari gick perfekt och nu befinner Rosetta på sin långa resa. När sonden landat på kometen skall den undersöka gaserna som bildas vid dess snabba färd, mikroskop ska titta på och undersöka om det finns organiska ämnen. Det finns nämligen teorier, ganska starka, att livet på jorden startade på grund av att en stor komet slog ner på jorden och där hade med sig organiska ämnen som sen blev starten på allt liv.

Jag kommer att hålla kontakten med Anders Eriksson och har även fått tillåtelse att använda det material och dokumentation som framkommer under resans gång. Mycket spännande. Sen en teknik som vi vanliga dödliga inte fattar hur det fungerar.

 

Illustration av satelliten och Rosetta-sonden i bakgrunden

 

 

Schema med tider för den planerade landningen på kometen 

 

Irene, min kära livskamrat har fyllt år och det blev fest i ett par dagar med mat och fika. Roligt både för mig och henne. 

Hon har fått en stor kompisskara här inte bara i Sala utan runt Västmanland och Dalarna mm. Irene är social och har lätt att få vänner och det har redan dykt upp olika nationaliteter i vårt hem för att heja och fika. Det är minst sagt lärorikt.

 

Irene med lite av blommorna och presenter

 

 

En riktig matmamma är Irene och jag blir alltid glatt överraskad

 

 

Bosse med sin fru Eva och Gunnar

 

Mitt under mina dåliga dagar med virus och feber, satte jag mig i alla fall för att skriva dels om Rosetta sonden och lite annat då Rapport-Nytt skulle ha deadline 15 januari. Jag klarade mitt uppsatta må och nu är min PDF-fil skickad till tryckeriet. Enerel Service i Norberg.

 

Årets första tidning klar


Nu blir det slappa, TV och vila.  

ANNONS
Av Mats Nilsson - 19 januari 2014 11:29

För alla som är något initierade i ufofrågan vet säkert att universitetsläraren i språk, ufo-författaren Sune Hjorth gick ur tiden den 11 december 2013 90 år gammal. Sune var en excentrisk och fanatisk troende vad gäller utomjordingar och att dom besitter jorden samt att alla makthavare vet om det men hemlighåller det. Redan 2011 kom det på tal att Sune var till åren kommen och att han hade ett gediget material vad gäller korrespondens, böcker, tidskrifter och annat material som kanske går till spillo den dagen han går bort. I samråd med Clas Svahn och Carl-Anton Mattsson beslutade vi att dels prata med Sunes söner samt besöka Sune i hans hem i Sundsvall för dels försöka rädda lite material samt få till ett samarbete med honom. Han var inte så begeistrad i UFO-Sverige varför jag reste upp i egenskap av medarbetare i Parthenons bokförlag i Nyköping, (Som även det räddades undan förstörelse av bland annat Carl-Anton och mig. På den tiden låg Parthenon i Helsingborg.) 

 

Sune Hjorth död


Före advent 2011 for alltså Carl-Anton och jag upp till Sune Hjorth i Sundsvall och efter ett par samtal efter vägen blev vi väl emottagna då vi var framme. Sune stod faktiskt på förstutrappen och inväntade vår ankomst. Sune var då 88 år och hade sedan några år trappat ner betydligt i sin verksamhet både med sin tidskrift UFO-kontakt och föreningen Sveriges UFO-förbund. 

Många var de gånger som Sune var gäst hos Robert Aschberg i hans talkshower. Jag tyckte att hans teorier och idéer inte skulle stå oemotsagda varpå jag skrev till Robert och tipsade honom om UFO-Sverige och Clas Svahn. Nu hörsammade Robert mitt förslag och gången därpå var Clas med i debatten. UFO-Sverige har en seriös hållning där man i första hand försöker få fram en naturlig förklaring till sådant som människor ser och rapporterar till oss. Sune däremot häcklade det korrupta samhället för att sopa fakta under mattan att utomjordingar av illasinnad karaktärer besöker och försöker sno jorden på dess tillgångar.  Det slutade med att Clas fick sista ordet i den debatten där han sade; Citat, "Allt Sune Hjorth har gjort, skulle ha varit ogjort. Att läsa Sunes bok är det samma som att skicka hjärnan på semester". Slut citat. 

Debatterna var flera under ett antal program Robert Aschberg hade. 


Nu som sagt är Sune borta och vi hade i och med kontakter med söner samt vårt besök i november 2011 resulterat i att Carl-Anton Mattsson och Clas Svahn i går (den 18 januari 2014) for upp till Sundsvall och till hjälp av en av Sunes anhöriga fick med sig allt material av värde för eftervärlden att arkiveras på AFU i Norrköping. Ett mycket tålamodskrävande arbete som de två skötte med all heder. På vägen hem ringde dom mig och avlade en mycket glädjande rapport om utgången av vårt arbete.

 

Carl-Anton Mattsson och Sune Hjorth hemma i Sunsvallsbostaden 2011

 

 

Sune läser ett stycke ur sin tidskrift UFO-kontakt för oss. 

 

 

En del av Sunes samlade korrespondens 

 

 

2014, Carl-Anton sorterar en del av materialet efter Sune

 

 

Väl hemma i Stockholm sorteras ytterligare material i väntan på färd till AFU i Norrköping

 

 


ANNONS
Av Mats Nilsson - 10 januari 2014 10:42

Julen och Nyåret är över och vinter låter vänta på sig, tack och lov. Själv som ni läst har jag legat nerbäddad i slutet av 2013 och början av 2014. Varit till doktorn och fått penicillin vilket räddat mig från ännu värre biverkningar. Man ger inte medicin nu i den utsträckningen man gjorde förr beroende på dels resistens samt att en del virus hjälper det inte på. Men har man gått med feber, frossa och djupt rotad hosta i över en vecka så tyckte doktorn att nu får det vara nog. I övrigt var värdena bra, friska lungor, rätt bra kondis och bra hjärta. Det var uppmuntrande att höra, jag som trodde att mina lungor var sämre beroende på astma, men det kommer inte från lungorna, utan det är lungorna som inte får syret från andningsvägarna till lungorna.  Läkaren sa ordagrant. "Du har onormalt bra lungor för din ålder". Bara att suga åt sig. 

 

Fick också i dagarna besked på mitt senaste cancerprov från urologen i Västerås, det var ett glädjande brev. Värdena hade gått ner från 2.6 i PSA-värde till 0.05, vilket nästan var omätbart enligt min läkare. Nu får jag vänta 6 månader på nästa prov och hoppas det är lika positivt. 

 

I och med nya året så börjar nytt arbete med UFO-Sverige och Rapport-Nytt. Vi har mycket på gång inom organisationen, styrelsemöte i Ängelholm i februari. Planering av Riksstämman som i år blir i Östersund. Det är ett par projekt som ska fortsätta, bland annat Nammajaure, hemtagning av mer material till AFU. Ett bokmanus som ska behandlas som jag återkommer till när jag vet mera. Kort sagt ser det ljust ut. Vi har en del nya personer från kursen i höstas utanför Kisa som, om dom är intresserade bör delges lite uppgifter. 

 

Ibland när jag tänker tillbaka på UFO-Sveriges historia så blir jag både nostalgisk och upprymd. Från schismen 1980 då En del av UFO-Sverige försvann och därmed även vår tidning UFO-Information, till att ett "järngäng" där jag tacksamt fick vara delaktig rodde skutan åt ett annat håll. Ny tidning såg dagens ljus "UFO-Aktuellt". Jag fick så småningom förtroendet att vara med och leda en av Sveriges äldsta tidningar sedan hopslagningen mellan Rapport-Nytt och UFO-Raden som var Sundsvalls UFO-förenings medlemstidning, den äldsta i Sverige med start runt 1970. Tyvärr under början av 2000-talet så lades den ner och det blev bara Rapport-Nytt kvar, men det är inte illa och jag får mycket kredit för den. Jag framhåller alltid att vi är ett team bakom tidningen som riktar sig mest till folk inom organisationen, även om många utanför också prenumererar på den glädjande nog. 

Jag håller just nu på att författa artiklar till nummer 1 2014. Jag har sökt och söker lite gästskribenter vilket har fallit i god jord hittills och jag har två killar som skrivit en del till första numret i år. 

 

Ett exemplar av Rapport-Nytt precis ett år gammal  Nr 1 2013. 

 

 

Jag har även andra uppdrag som ska trängas med UFO-Sverige, dels stödperson inom rättspsykiatrin, vilket är mycket stimulerande och lärorikt, det medför även en del resor och möten. Dessutom RSMH-Västmanland där jag sitter som vice ordförande. I alla fall fram till årsmötet. Även det ger en del resor runt i Västmanland, också ett stimulerande uppdrag. 

 

Nu ska jag fortsätta nyskapandet av Rapport-Nytt nummer 1.

Sen visar det sig vad 2014 har mer som överraskar.  

Av Mats Nilsson - 27 december 2013 11:56

Julen har hittills varit både kämpig och rolig. Dels är det första julafton i Sala för Irene, förra året var vi i Linköping och det var jättetrevligt. 

Den här julafton har präglats av en ihållande förkylning. Irene har varit och är fortfarande dålig, men hon ställde upp och fixade den filippinska delen av julbordet, Rickard som är kock fick till den godaste Jansons frestelse jag tror jag någonsin ätit. 

Ungdomarna dök upp den 21 december via tåg och sen har det gått i ett. Förberedelser, handling och allt som ska göras innan man kan sätta sig ner och njuta av den härliga högtiden. Ibland är man så trött när den kommer att man inte orkar njuta i den utsträckningen man borde.

Irene såg till att dra på sig en riktigt ordentlig förkylning precis lagom till julafton. Då hon var klar med förberedelserna gick hon och lade sig under täcket en stund.

Juldagen blev det min tur att få del av den envisa snuvan. Sov dåligt, hosta, rinnande näsa och spring upp och ner.

På annan dagen åkte vi ner på stan och mellandagsrean. Därefter in i bilen för hemfärd med ungdomarna till Mantorp. Det skulle vara omöjligt att ta tåget för dom med vagn, barn, kassar med klappar och annat handlat under rean.  Jag tog några tabletter för att orka med den 24 mil långa resan och sen 24 mil hem igen. Passade på att vila ett par timmar med kaffe och prat med ungdomarna innan jag satte mig i bilen för att åka hem. 

Nu är det tyst och stilla här hemma utan vare sig barntassar på golvet och ungdomarna som skojar och pratar, filmtittande med mera. 

Jag har samlat på mig lite bilder här nedan. Håll till godo och God fortsättning. 

 

En sväng med familjen på Gallerian

 

 

Lina älskar att slå in julklappar och det får hon så gärna göra. Vi handlade bara till barnen

 

 

Så var det dags att förbereda julbordet, här jobbar Lina med fyllningen till ägghalvorna, jättegott blev det

 

 

Irene förbereder den filippinska delen, här iklädd mössa då 

febern låg på topp och hon var också jätteduktig

 

 

Så var då alla samlade kring julbordet, här saknas Gunnar och jag samt Linnea

 

 

Där har vi huggit in på sillen, potatisen och den lille klara

 

 

Rickard Linnea i tomtedräkt dagen till ära och Lina

 

 
Efter maten och lite vila fick då Linnea äntligen en julklapp av pappa Rickard

 

 

Irene påtagligt trött och febrig men glad ändå

 

 

Julbordet var lagom tilltaget och hur man än gärna vill orkar man kanpt smaka på allt

 

 

Granen var lika fin som vanligt, klädd av mig och Lina. 

 

 

Jag blev även förärad  en riktig ufo-man. Skapad av Enköping-Sala UFO-förenings mångårige ordförande och träsnidare.

Numera bortgången sedan några år. 

 


Av Mats Nilsson - 17 december 2013 18:02

Det här året går snabbt mot sitt slut och vi får förhoppningsvis bevittna ett nytt års början. 

Men nu ska vi inte ta ut händelserna i förskott. 

Det har varit en aktiv höst med möten i UFO-Sverige, möten inom Landstinget, möten inom RSMH. Nu verkar det inte lätta under 2014 heller då jag redan fått en  hel del hålltider. Att vara pensionär var ingen direkt vilotid. Tur är väl det på ett sätt eftersom jag inte är den som bara sätter mig ner och inte gör något. Jag vill alltid ha något att syssla med. 

 

 

I dag fick jag hem två nya soffor som jag köpte till ett rätt bra pris. Den andra soffan och fåtöljerna hade gjort sitt och eftersom jag hade dom under hela tiden då jag hade två katter så blev dom ibland föremål för klovässning vilket jag upptäckte inte var så nyttigt för dom. Nu har jag inga katter och tänker inte skaffa någon heller trots människors vilja att skänka mig en och annan kisse. Jag älskar katter och min sista blev 19 år. Men nu får det vara då jag börjar bli till åren. Det finns ändå tre katter i huset som är mycket kärvänliga.

 

Passar perfekt i mitt enkla hem

 

Nu var det inte katter jag skulle skriva om utan den annalkande julen. Jag kommer alltid att tänka på den tiden då jag var grabb och mamma julbakade både bröd och kakor samt limpor. I Stockholm gick par arm i arm och tittade i skyltfönster, männen hade hatt och kvinnorna långa kappor, pälsmössor och händerna instoppade i så kallade "muffar" och snön låg djupt. Det var jular det.

 

 

Hoppas alla där ute får en fin jul också.

 


Nu vill jag bara önska alla bloggläsare en

 

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

 

Av Mats Nilsson - 15 december 2013 10:45

UFO-Sverige har nu avverkat sitt sista styrelsemöte för i år. Det skedde på AFU i Norrköping. Men först ställde Gunnar och jag kosan mot Hallstahammar där Håkan Ekstrand, som inte kunde vara med den här gången, stod med snöskyffeln i högsta hugg. Det hade kommit mer snö där än här. Vi hämtade lite saker som skulle till Arkivet samt till Carl-Anton Mattsson. Därefter gick färden direkt till AFU där övriga väntade på att få åka ner till Hageby och äta lunch. Här blev det spätta med dillsås och potatis, gott men föga mättande. 

 

Mötet tog några timmar med en liten kaffepaus efter punkt nummer tio i dagordningen. Det var som vanligt mycket som skulle avhandlas. Stadiga punkter som ekonomin, resultatet av sålda tidningar med mera, även tyngre projekt diskuterades dels vad som genomförts och dels kommande. 

Nästa styrelsemöte blir i Ängelholm den 15 februari. Det är vissa möten och ställen som blivit en tradition, dels för att fördela rättvisan i att resa, dels beroende på platser att kunna sova över om möjligt. Några platser som blivit styrelsens hållplatser, om man kan kalla det så, är Töreboda och Tage & Christina Bång där deras stuga i Sjäfallet finns till för övernattning. Det har blivit AFU i Norrköping av förklarliga skäl, samt Ängelholm och Hotell Lilton som är både trivsamt och gemytligt. Vi har under åren blivit mycket god vän med ägarna till Hotellet och en av dom har även varit med i UFO-Sveriges styrelse under en period på 90-talet. 

 

Clas Svahn hade till detta möte även med sig en del godbitar i form av CD-skivor, böcker och lite annat smått och gott. Själv köpte jag en serie med David Attenborough om djurlivet på jorden för Irenes räkning och en jul-CD med bland andra Johnny Cash, Faron Young, Kitty Wells, Connie Smith, Glen Campbell med flera. 

På vägen hem stannade vi vid MC Donalds i Katrineholm och tog varsin Big Mac. Vi var hemma vid 22-tiden. 

 

 

Håkan Ekstrand var i färd med att skotta undan lite snö.

 

 

Kaffepaus med lussebullar och pepparkakor. Här Håkan Blomqvist, jag och Carl-Anton Mattsson.

 

 

Jag och Ordföranden Anders Berglund under vår kaffepaus samtalande lite om UFO-Sverige med mera

 

 

Clas Svahn hade en del till försäljning, bland annat CD-skivor, böcker och filmer. Pengarna gick till AFU

 

 

Carl-Anton är en hejare på att hitta föremål. Dels en del elefanter till Gunnar Karlsson och denna vackra byst av

Tutankhamon till mig. Alla samlar vi på någonting. 

Av Mats Nilsson - 9 december 2013 21:30

Den här hösten har varit hektisk med en massa uppdrag till höger och vänster och än är et inte slut. 

Det har varit stödträffar, styrelsekurser inom RSMH, det har varit möten inom stödgruppen på Landstinget och ett sådant möte i morgon också. Länsförhandlingar med förvaltningsrätten i samma ärende. Det har varit packning av UFO-Aktuellt nummer 3 och snart är det nummer 4 på tur. 

Den 3 december hade min Irene varit i Sverige ett år och det måste ju firas på något sätt. Vi var ut och åt mat den dagen, sen hade vi en liten fest här hemma med Irenes bästa kompis Anna-Belle och hennes pojkvän Arne från Norge. 

Fattar mig lite kort då natten faller på och i morgon bitti ska jag skicka Rapport-Nytt nummer 5 till alla läsare. Vi har bytt tryckeri då det är vettigt att hålla i pengarna och det tryckeri jag valt var klart bäst och vi blev alla nöjda med resultatet. Det är roligt när det är medvind.

 

Årets sista Rapport-Nytt ser dagens ljus.

 

 

Det ska stämplas både B-föreningsbrev samt porto betalt på samtliga kuvert, sen i med tidningar och adresslapp

Gunnar packar och jag stämplar tills vi har fullt upp med kuvert så det räcker.


 

Inom UFO-Sverige är det full fart, vår nye ordförande Anders Berglund har fullt upp förutom sitt ordinarie arbete. Vår vice ordförande Clas Svahn likaså med ufojobb dagtid och DN´s nattredaktion på nätterna. 

 

I år kommer vi att fira julen i Sala med hela familjen då alla fyra kommer upp den 21 december, dessvärre måste dom åka tillbaka på annandag jul då arbetet kallar för Rickard Andersson som är kock på restaurang Tre Kronor i Mantorp. Kommer att köra hem dom då dom troligen har en hel del bagage med sig i form av julklappar och två trötta barn. 

Jag har firat två jular i Linköping och et har varit mycket trevligt, i alla fall de senaste eftersom Lina hade en mycket aggressiv magsjuka 2011. Inte alls roligt. 

Nu hoppas vi på en hejdundrande jul i Sala istället med 8-10 personer kring julbordet. 


Då jag är ganska dålig på att baka bröd, bättre är det med mat. Jag orsakade en avbruten tand en gång då jag bakat kanelbullar. Därför anlitade jag min syster Anna-Nita som är mycket bättre på brödbak än vad jag någonsin blir. Det blev mycket lyckat.

 

Saffransbröd i parti och minut.  Det och pepparkakor får räcka. 

 

 

Irene under hennes ett år i Sala-fest som vi hade i all enkelhet den 7/12. 

 

 

Våra bästa kompisar Arne och Anna-Belle var bjudna dessutom Gunnar Karlsson. 

 

 

Gunnar och jag njöt av mat och dryck. 

 

 

Irene i skämtartagen då hon sade "Nu blir det inget mer här". 

 

 

Av Mats Nilsson - 22 november 2013 15:47

Ute råder en viss vinter men inomhus växer paprikor och chili som aldrig förr. Aldrig förr är ordets rätta mening för det har inte förekommit innan Irene trädde in i mitt liv. Det är en förändring till det bättre må jag säga. Även tillverkningen av vårrullar (lompia) har ökat med 100% här i huset. Vi kan starta en större tillverkning om någon är intresserad att köpa.

 

Chilifrukterna växer och frodas och blir till en god kryddning i maten.

 

 

Här är det vårrulletillverkning på G för kommande bruk. 

 

När vi ändå är inne på Filippinerna så vill jag tacka de som varit med och samlat in pengar, även mindre bidrag eller som det heter "många bäckar små". Det ger mycket och mottages tacksamt till förmån för de drabbade. Se min förra blogg av en promille av förödelsen. 

 

I tisdags den 19 november packade vi nummer 3 av UFO-Aktuellt, det har blivit lite försenat på grund av allt annat jobb som bedrivs inom organisationen. Bland annat har de som mest varit och är ansvariga för att tidningen görs och trycks har tillbringat en längre period i England för att samla in värdefullt material som per lastbil sedan fraktats till Norrköping och AFU. När vi är inne på AFU kan jag nämna att man där bytt namn från Arkivet För Ufoforskning, till det mer korrekta namnet på grund av det breda sortiment som nu finns. Numera heter det Archives For the Unexplaned. Fördelen är att det då fortfarande heter AFU. 

 

Irene och jag sorterar adresser i postnummer och lägger i postpåsar för vidare färd till alla läsare.

 

 

Håkan Ekstrand, ansvarig utgivare sedan starten av tidningen 1980 är den som sköter om postnummersorteringen.

 

Många tror att så fort det inte står en massa artiklar om ufofenomen och om UFO-Sverige så har vi inget att sysselsätta os med, men aj vad man bedrar sig. Det finns massor med olösta fall som bara ligger på AFU i väntan på att någon tar tag i och gör vidare undersökningar. Det finns mycket på arkivet som ska scannas, sorteras och katalogiseras på olika platser i de tio lokaler vi har till förfogande. Vår ordförande Anders Berglund och vice ordförande Clas Svahn har "häckarna" fulla med uppgifter. Så även här på UFO-Sveriges kansli är det stundtals fullt upp, viss information skall slussas över till andra arbetsfält inom UFO-Sverige. Clas har hand om utlandskontakterna och mycket hamnar på mitt bord som sen ska fördelas. Därav är det en del jag givetvis själv tar tag i som telefonsvar, svara på brev, göra Rapport-Nytt, förhandla om bra tryckkostnader med mera. Man märker att UFO-Sverige växt rejält sedan 1970 då man startade och än mer sedan splittringen 1980 då vi tog över den seriösa biten. Men det är en annan historia. 

 

Presentation


Välkommen till min blogg.

Gästbok

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Länkar

Följ bloggen

Följ Mats Blogg med Blogkeen
Följ Mats Blogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se