Senaste inläggen

Av Mats Nilsson - 28 maj 2014 17:18

UFO-Sveriges Riksstämma har hållits den 17 maj. Denna gång i den natursköna staden Östersund. En buss hyrdes i Norrköping sen tog man upp folk efter vägen. Clas Svahn med fru steg på i Stockholm, nästa anhalt var i Sala där Gunnar Karlsson och jag steg på, med fanns också allt som skulle vara på den efterföljande utställningen så  som modeller, rollups, böcker, tidskrifter och en del skärmar. 

Man startade fredagen den 16/5 klockan 03.30 i Norrköping, var i Sala klockan 08.30 och framme vid 16-tiden, där började vi direkt att plocka upp och göra klart. Därefter till Hotellet för lite vila och några ville duscha av sig resdammet innan vi gick till en restaurang för den gemensamma middagen som blivit en tradition. 

Gänget i Sala för upphämtning av Gunnar Karlsson och mig själv. 

 

Lördagen var det årsmöte och därefter slogs dörrarna upp för föredrag och utställning. Många kom lite före och handlade lite av det som fanns till hands. Vi hade även försäljning av korv med bröd, kaffe och kakor, vilket alltid är poppis.

 

Rickard Andersson kom för ett par år sedan att man kunde sälja korv och fika i pauserna, det var en höjdaridé. 

 

Föredragen avlöste varandra med pauser i mellan och besöksantalet låg mellan 60 -70 personer och nära nog alla stannade kvar till sista stund. Eftersom vi befann oss i Storsjöodjurets hemmiljö så var föredraget med Rickard Svensson uppskattat. Rickard är en av Sveriges mest kunniga experter på dylika skapelser och en duktig kryptozoolog.  I övrigt var det föredrag av Tobias Lindgren, Rapportcentralen som berättade om inskickade foton på vad man ansåg vara av ufo-karaktär. En del hade fått sin naturliga förklaring och en del står kvar som oidentifierat. 

 

Kryptozoologen Rickard Svensson och Clas Svahn gick igenom föredraget och såg att allt fungerade innan start.

 

Anders Berglund, ordförande höll ett föredrag om ufo-fall i Jämtland och Clas Svahn pratade om spökraketerna förr och nu. 

Kort sagt var stämman lyckad ända tills gänget hade lämnat Sala och körde in i Stockholm, då fick man punktering på ett bakhjul. Det var ju bråttom då man skulle tillbaka till Norrköping och Rickard Andersson skulle hinna med tåg till Mjölby. Tursamt så hann man och allt slutade bra.

 

Besökarna var intresserade av både tidningar, böcker och utställningen. På bilden berättar Tobias Lindgren om ett fall.

 

 

En paus i Sveg för fika och gruppfoto på hemvägen. Från vänster Tobias Lindgren, Mats Nilsson, Rickard Andersson,

Anneli Åstebro, Johan Gustavsson, Gunnar Karlsson och Clas Svahn.

 

 

Gunnar Karlsson med en egenhändig gjord modell av ett ufofall i Frankrike på 50-talet.

 

 

Turligt nog hann man till Stockholm innan det small i däcket. 

 


Under nära fyra år har ett TV-team bestående av Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh följt i UFO-Sveriges spår i allt vi gjort, Riksstämmor (utom i år), kurser, styrelsemöten, utredningar och samtal med medlemmar och även avslappnade samtal på diverse hotellrum runt om i Sverige. Man har filmat kilometervis med film om man skulle räkna efter den tiden då man hade meterfilm. Det kommer att bli underlaget för en dokumentärfilm som beräknas sändas på SVT någon gång nästa år. 

 

Jag och Gunnar hämtade TV-teamet på stationen lördagmiddag.

 

Den 24-25 maj var det Salas tur att stå i fokus då arbetet på UFO-Sveriges kansli  skulle dokumenteras. Även här blev det hur Gunnar och jag arbetar, vad vi pratar om och våra övriga relationer till varandra då man visste att kamratskapen är en springande del i organisationen. Den biten som får medlemmarna som kommer till oss att trivas och vilja vara kvar.

 

Genast började man sätta ihop prylarna för att köra i gång efter lite enkel regi från Kerstin.


 

Det blev filmning i mitt hem tillika kansliet, när Gunnar och jag packar vår tidning Rapport-Nytt, våra samtal i trädgården, promenader på stan som vi ofta gör. När man filmar så blir det alltid lite omtagningar, man filmar en avslutning i början som sedan klipps rätt i klipprummet. I stort blev det en mycket lyckad helg med TV-teamet. Det var enkelt i och med att vi har känt dom nu i flera år och då finns inte den där stelheten som annars kan bli ett hinder när man får en filmkamera på sig.

 

Nu kör vi igång sa Kerstin med filmkameran redo. 

 

 

En promenad på stan ingick i programmet .

 

 

Här blir det bra att ta några sekvenser säger Michael och Kerstin håller med.

 

 

Irene bjöd på en tre-rätters middag i trädgården mellan passen.

 

 

 

 

ANNONS
Av Mats Nilsson - 8 maj 2014 20:46

Det har varit en intensiv vår.

Förutom jobbet med Rapport-Nytt så har jag gjort färdigt kompendiet till årets Riksstämma som kommer att hållas den 17 maj i Östersund. Det är både Verksamhetsberättelsen som ordföranden skriver, det är verksamhetsplan, ekonomin ja allt som en organisation håller på med under året skall redovisas. Sättas ihop och kopieras. 

 

På den andra fronten har det varit trädgårdsarbete, inomhusarbete i form av att äntligen fått upp hyllan där mina egyptiska statyetter och och modeller får plats. De har under en längre tid stått uppe på min elorgel som jag därför inte använt på ett helt år. Nu kanske man kan börja ta en ton då och då även fast jag inte kan spela så kan man kanske lära sig någon låt.

 

Hyllan äntligen uppe och de flesta av Egyptenprylarna på plats. 

 


 

Det skulle bli fönstertvätt också, vilket jag skulle leja bort till en firma. Då var det först magsjuka och då vill man inte ha hit någon som smittar oss. Sen har det bara regnat och dom vill inte komma då. Så nu kommer jag att göra det själv oavsett vilket väder det blir.

Allt är kaos, inga gardiner och allmänt rörigt. 

 

Röran är total i hela lägenheten. 

 


Irene har tillverkat ett antal vårrullar som vi fryst in till kommande delikata användning

samt bakat delikat matbröd åt oss. Jättegott till frukost.

 

 

 

Ett antal vårrullar klara att packitera samt matbröd. 

 

 

I morgon 9/5 så kommer två av mina flickor, Lina och äldsta barnbarnet Emma över helgen och då vill jag ha något så när fint.

 

Helgen efter den 17/5 är det Riksstämma i Östersund. Utställning ska köras upp, monteras under fredagen, sen en välförtjänt middag. På lördagen är det årsmöte och efter lunchen strömmar förhoppningsvis allmänheten dit till Campus Mittuniversitetet. Det pågår till klockan 18.00 sen ska allt rivas för hemfärd på söndagen.  

 

Så till sist en bild av påskhelgen med ett strålande väder och grillning i trädgården med våra vänner.

  

 

ANNONS
Av Mats Nilsson - 7 april 2014 13:03

I helgen som var 5/6 april hade UFO-Sverige sitt styrelsemöte på Öckerö. Ett för mig helt nytt ställe. Positivt och spännande även om resan dit blev lite kaotisk inne i Göteborg då jag har en GPS av lite äldre modell. Det förekommer hela tiden ombyggnation och nybyggda vägar vilket gjorde att min GPS ledde in oss på vägar som inte fanns eller var avstängda. Men ett telefonsamtal till UFO-Sveriges ordförande Anders Berglund som bor på Hönö löste hela krisen och det visade sig att vi var på rätt väg egentligen. Det var bara att köra ut på en huvudled följa leden genom Tingstadstunneln och sen var det raka spåret till färjan. Lätt som en plätt när man väl vet vart man ska. Vi hann med både färja samt i tid till mötet. Öarna visade sig dock i ett sämre dager då det duggregnade och tätt dis hela helgen.

 

Väl ombord på färjan Marie 

 

Styrelsemötet avlöpte smärtfritt även då det var lite längre än brukligt. Det blir så då det är sista mötet före UFO-Sveriges Riksstämma då allt ska vara planlagt och klart, valberedningsjobben klara, plats för stämman presenteras samt budgeten för kommande verksamhet ska klubbas. 

 

Deltagarna på styrelsemötet utom Clas som tog bilden

 

Efter mötet bar det av till Vandrarhemmet Havskatten för lite bäddning och därefter i bil till restaurang Trubaduren. Ett trevligt ställe med god mat. Jag valde en 200 grams hamburgare med tillbehör och det var inte lite, både majskolv, potatisklyftor och sallad, kolla på den här nedan. 

 

Maten lät sig väl smaka

 

 

Rejäla var portionerna med hamburgare, potatisklyftor majs och sallad

 

Efter maten bar det av tillbaka till Vandrarhemmet för sedvanligt prat och lite gott öl och en eller två whiskyn. Vi har alltid så trevliga diskussioner då vi sätter oss avslappnat och pratar om stämman, framtiden, vad som varit och det finns uppsjö av goda minnen som kommer fram en sådan här kväll. 

 

Vandrarhemmet Havskattens samlingssal var väl tilltagen med både kök och tillbehör

 

På söndagsmorgonen efter avklarad bäddning och div bestyr åkte vi över till Hönö och Anders Berglund som tillsammans med Amanda bjöd på kaffe och Hönökaka med ost och korv. Lilla sonen Ossian var med både på mötet och charmade oss på söndagen.

 

Clas kom ut och hälsade alla God morgon


 


 

På väg in till Amanda och Anders hem på Hönö

 

 

Amanda och sonen Ossian var glada

 

 

Amanda och jag som var mycket nöjd med kaffet besöket hos Amanda och Anders 

 

 

Gunnar låter sig väl smaka av Hönökakan med Anders Berglund i bakgrunden

 

Efter fikat och lite småprat var det så dags att styra kosan hemåt, ner till färjan och upp över landet.

Gunnar talade om sin lärostad Lidköping och då vi inte hade mer än tre mil dit och inte speciellt bråttom så beslutade vi oss för att ta oss en titt. Jag har varit över allt i vårt avlånga land tack vare UFO-Sverige, men Lidköping hade jag aldrig besökt. Gunnar berättade en del på vägen, bland annat historien om Norra Europas största Rådhus på Nya stadens torg som från början Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott. 

Nu var det söndag middagstid och allt var stängt. Men på sommaren är det en vacker stad. Nya stadens torg var gigantiskt och rymmer säkert massor av torghandel. Vi måste åka dit en vardag i sommar och upptäcka mer av staden. Det är något jag tycker mycket om, att besöka nya platser, att upptäcka vårt eget land. Jag har sett delar av London, Köpenhamn, Helsingfors, delar av Cypern, Kairo samt en del annat spännande i Norden. Jag har även besökt det mesta av städer i Sverige och ändå finns det mycket kvar att se och uppleva. Vi är ett rikt land på både natur, kultur och sevärdheter som bara väntar att bli upptäckta. 

 

Här står Gunnar framför det berömda jaktslottet, numera Rådhus på Nya stadens torg

 

 

Där står Magnus De La Gardie med Gunnar i förgrunden

 

 

Jag var också tvungen att ta kort på detta vackra hus som innehar ett kondis där Gunnar 

fikade ibland under sin tid i staden på senare 60-talet

 

Jag kom hem vid halv sju på kvällen och då jag öppnade dörren slog en doft emot mig av mat, och det var även bröd på G i ugnen. Nu hade vi ätit en sen lunch bestående av stekt potatis, falukorv och stekt ägg strax söder om Lidköping. Hemma blev det soppa samt kycklinglår och ris. Därefter var det skönt att komma i säng. Det tar på krafterna att vara koncentrerad på bilkörning 5-6 timmar.  

Av Mats Nilsson - 1 april 2014 11:44

Nu är det klart Skickade in hindersprävning för Irene och mig förra veckan och efter tre dagar kom beskedet. Ni kan gifta oss när vi vill. 


  

Intyg från Skatteverket om hindersprövning.  

 

Den sista mars fyllde mitt barnbarn Emma 4 år och det föranledde oss att resa ner till Mjölby för att uppvakta henne. Det blev huset fullt och jag var även spänd att se hur det blev efter alla flyttkartonger och möbler huller om buller för två veckor sedan då vi lämnade Lina och Rickard efter flytten. Lina måste ha slitit ordentligt då Rickard jobbat hela dagarna. Lina hade och har pollenallergi, hon var förkyld samt ett skadat pekfinger, ändå har allt gått så snabbt. Stor beundran från pappa. 

 

Bland alla presenter fick Emma en dockvagn med tillhörande docka som kunde både skratta

och gråta. Snart hittar dom säkert på en docka som kan växa.

 

Som sagt Emma blev riktigt uppvaktad. Hela släkten samlades utom hennes pappa som ansåg andra saker viktigare. Det blev tårta och kakor sen på kvällen blev det taccos. Det gillades av alla. Tidigare på dagen tog vi en promenad ner till centrum och gallerian.

 

Emma med sin skrattande, gråtande och krypande docka

 

 

Då var dockvagnen monterad och klar att använda


 

På lördagskvällen åkte de flesta hem men Irene och jag stannade till söndagen där det blev frukost, sen ytterligare en promenad till MC Donalds för en lunchmeny. Promenad tillbaka sammanlagt 4 kilometer. På det kaffe och hemfärd. Vi var hemma klockan 21. Trötta men glada att vara hemma. Känslorna är alltid blandade när man kommer hem, dels skönt att vara hemma samtidigt saknar gemenskapen med ens barn och barnbarn.

 

Irene fick vara vikarierande häst åt Emma medan Linnea sköt på då det gick för sakta

 

 

Promenaden till Mc Donalds gjorde gott för ett par ömma knän, men roligt var det

 

 

Så en fantastisk fin bild, tycker jag själv, på Linnea som fyller 2 år den 16 juni. Tiden går. 

 

 

På hemvägen stannar vi alltid vid Djulö för bensträckare och kisspaus. Det finns en fin sluss

att titta på och en fors med ett gammalt turbinhus där Irene står och poserar 

 

På lördag blir det en ny resa, till Öckerö för styrelsemöte med UFO-Sverige, vi ska bland annat tala om Riksstämman som kommer att hållas i maj i Östersund. Ska bli roligt att återse den fina staden. Vi har inte varit där sedan den 3 maj 1986.

 

Hemma kommer "vårbruket" att starta, Irene och jag ska räfsa löv och städa på gården inför grillperioden som jag ser fram emot. På sommaren är jag nog en riktig grillfreak.  

Av Mats Nilsson - 26 mars 2014 19:18

I dag onsdag gjorde Irene en fantastisk god middag med fylld kyckling, ris och en förrätt med nudelsoppa som var ordentligt stark och god. Kycklingen var fylld med vitlök, gul lök soya och lite annat gott. Till det hade jag beställt äkta filippinsk öl. Var så spänd på att smaka på Irenes hemlands öl som hon alltid pratat om och saknat. Betyget blev **** av fem möjliga. Ett ljust mjukt öl med god eftersmak 7%. Priset på hyllan 52 kronor, 500 ml. Aningen häftigt pris, men någon gång kan man kosta på sig. Hur som helst var det en lyckad eftermiddag. 

 

Irene visste inte till sig av glädje när hon fick se sitt hemlands öl på köksbordet.

 

 

Filippinsk öl. 

 

 

Vi tyckte alla om den ölen.

 

 

 

På måndag fyller mitt äldsta barnbarn 4 år, tänk vad tiden går. Hennes lillasyster blir 2 år 16 juni. Den 5 april har UFO-Sverige styrelsemöte på Öckerö i Göteborgs skärgård, det ska bli en upplevelse. Sen planeras det för stämman i Östersund den 17 maj. Det finns att göra i UFO-Sverige. Jag har nyligen färdigställt nummer två av Rapport-Nytt och det har redan kommit in material till nummer tre. Det är fantastiskt. Vi hörs igen. 

  

Vår ordförande Anders Berglund har varit på AFU och gjort lite research samt samlat lite

tidningar han saknade.

Av Mats Nilsson - 18 mars 2014 21:41

Nu var det ett tag sedan jag skrev något här. Det har varit fullt upp med bestyr och jag har stadigt blivit bättre i bröstet efter viruset som satt sig som iglar och sugit muste ur mig totalt. Jag har gjort klart Rapport-Nytt nummer 2 och skickat manuset till Sundsvall. 

UFO-Sveriges kansli har haft snabbesök av Clas Svahn, vice ordförande som var på väg till Falun för att hålla föredrag, då han passerade Sala hämtade han upp lite post som kom till boxen som han skulle ha. Det blev tid till halvannan timmes småprat innan han styrde kosan mot Falun.

 

Clas Svahn hemma i Sala med en present från Gunnar, en tjeckisk Budweiser.  

 

Den 15 mars övergick min dotter Lina och hennes pojkvän från att vara Mantorpsbor till att bli Mjölbybor. Vi var fyra personer, min sambo Irene, syrran Anna-Nita, Gunnar och jag som satte oss i bilen på lördagsmorgon och for ner till Mjölby för att hjälpa till med flytten, dessutom behövde dom en chaffis som kunde köra lastbilen. Gunnar fick använda min bil. På lördagen visade det sig att det strulade då lastbilen var på körning till Stockholm, något vi inte hade väntat oss. Men vi körde lite småsaker och på söndagen fick vi hämta lastbilen i Mantorp, sen gick det i ett med diverse möbler som var kvar. Tobias Lindgren hade kört lite på fredagen redan så därför var det lite enklare. Men vi hade göra till 22-tiden på söndagskvällen innan vi kunde anta färden mot Sala.

 

Irene och jag med lastbilen innan vi började fylla bilen med heminredning.

 

 

Lina är förtjust i sitt nya kök och spritt nya spis. 


 

Anna-Nita och Irene var barnvakter medan vi åkte första omgången, under tiden fixade Irene filippinsk gryta åt oss, sen tog hon över bärandet då mina ben, axlar och övriga kropp slutade fungera, åtminstone kändes det så då. Gunnar var slut, Lina hade skurit sig i ett finger, Irene var slut och Rickard också. 

 

Gunnar granskar tapeten i vardagsrummet som vi alla gillade skarpt.

 

 

Anna-Nita, Lina och Emma fick en liten stund för sig själva.

 

 

Båda barnbarnen Linnea och Emma hade jätteroligt med Irene.

 

 

 

Det blev lite kvar då det var för mörkt att fortsätta i Mantorp utan lyse i lägenheten. Efter en snabbkaffe och kramkalas var vi så hemma i Sala klockan ett där John Blund snällt väntade vid sängkanten. Jag tror jag somnade innan jag fått huvudet på kudden. 

Sedan vi farit hade dom monterat Emmas säng och sin egen dubbelsäng så dom sov också skönt den natten.

Vaknade på måndagsmorgonen med fem centimeter snö ute. Därav de onda axlarna som gjorde mer än än vanligt.

Mantorp är en mycket hemtrevlig och kuperad stad. Därav en del av charmen. 

Lina och Rickards lägenhet var fantastiskt fin och välvårdad och trivsam. Lina sa "härifrån ska jag ALDRIG flytta". Det låter bra tycker jag. 

 

Precis utanför området i Lundby som stadsdelen heter finns ett jättefint utomhusbad.

 

 

Nu stundar snart ett styrelsemöte i UFO-Sverige igen, denna gång på Öckerö. Det blir hemtrakten där Anders Berglund, UFO-Sveriges ordförande bor, han bor på Hönö, helt nära. 

 

I maj blir det färd åt motsatt riktning då UFO-Sveriges Riksstämma kommer att hållas i Östersund. Mer om det senare. 

Av Mats Nilsson - 17 februari 2014 17:40

Lördagen den 15 februari hade UFO-Sverige sitt första styrelsemöte för året. Det har blivit en tradition att vi har det i Ängelholm den tiden. Det beror mycket på att vi 1996 höll vår Riksstämma just i Ängelholm. Femtio år efter Gösta "Pollenkungen" Karlssons upplevelse vid Skäldeviken. En  händelse som resulterade i att Gösta byggde ett monument på den platsen hans observation ägde rum femti år tidigare. Under Riksstämman kom förslaget upp att förlägga ett styrelsemöte i på Hotell Lilton i Ängelholm varje år. Det har sedan dess blivit tradition. 

 

Jag utanför det lilla gemytliga hotell Lilton

 

För oss som bor i Mälardalsregionerna blev det en 6-7 timmars resa då det är nära 60 mil. Vi stannar alltid till i Katrineholm och tar en frukostburgare och kaffe innan vi drar vidare och den här gången var inget undantag. 

 

Vi nådde Ängelholm på slaget 14.00 då mötet skulle börja, sen tog det en stund att plocka ur bilen och för det första ta sig in på Hotellets innergård. Det är precision  kan jag säga, det är ungefär 50 millimeter till backspeglarna på var sida. Men det går.

 


TV-teamet med Kerstin och Michael var på plats i vanlig ordning för att filma för den kommande dokumentärfilmen om UFO-Sverige. 

 

Direkt efter mötet var alla intresserade av min dator, detta beroende på att vi kollade på en mall till ny hemsida

 

Efter mötet så gick vi upp på våra rum och fixar till oss och tar en öl innan det vid 19-tiden bär av till restaurang Telegrafen där en fantastisk god middag intogs. Vi har bra erfarenhet av den krogen sedan tidigare år.

Maten beställs några dagar i förväg till Rickard Andersson som är UFO-Sveriges festfixare och han har fingertoppskänsla för det uppdraget. Själv hade bland andra Gunnar och jag valt fläskfilé med potatisgratäng i vitlök. Det visade sig att det var en vinnare på alla vis. Till det intog vi en stor Staropramen. 

 

Från styrelsen Johan Gustavsson, Linköping, Anders Persson, Göteborg samt TV-teamets Kerstin Ubelacker  höjer

glasen i en skål för UFO-Sverige.

 

Jag och Gunnar Karlsson i väntan på maten på Restaurang Telegrafen. Av någon anledning tänker vi så lika så vi ofta

kommer i samma färger på kläder. 

 

Clas Svahn vår vice ordförande fick inte följa med till restaurangen då han för Dagens Nyheters räkning var tvungen att sitta på hotellet och bevaka melodifestivalsuttagningen. Efteråt köpte han några hamburgare. 

 

Clas Svahn, till vardags journalist på Dagens Nyheter fick sitta på hotellet och bevaka Melodiuttagningen mellan

klockan20.00 - 21.30

 

Efter middagen gick alla tillbaka till hotellet där vi i vanlig ordning samlades på ett och samma ställe för diverse diskussioner och minnesanekdoter och en och annan bira. Fram på småtimmarna så börjar tröttheten efter dagens bilresa göra sig påmind.

Ordföranden Anders Berglund var mycket nöjd med mötet och nästa gång blir det på hans och Amandas hemmaplan

Hönö. 

 

Klockan åtta serverades det frukost. Sen skulle vi, var meningen samlas ute vid monumentet, nu blåste det snålt och var enligt uppgift ganska geggigt där ute så det fick bli en vandring fem hundra meter till en bro där TV-teamet ville ha lite filmsekvenser på oss gående från hotellet och vidare till en bro.  Efter en del omtagningar var det dags för hemfärd. Rickard åkte med oss till Mantorp och jag fick tillfälle att träffa min dotter Lina och mina barnbarn Emma och Linnea. Det var värt mycket då jag inte sett dom sedan julhelgen. Det blev kaffe och en del prat innan vi satte oss i bilen för hemfärd först till Hallstahammar och släppa av Håkan Ekstrand sen i Sala var det Gunnars tur att komma hem. Jag var hemma vid 19-tiden och då hade all trötthet försvunnit. 

 

Hela styrelsen uppställda för fotografering av filmteamets Kerstin.

 


Carl-Anton Mattsson styrelseledamot från Nyköping vet att jag samlar på saker från Egypten och denna gång hade han med sig en byst från Indonesien som Irene fick. Trots detta utseende så ska den skydda ägaren mot allt ont.

 

Den Indonesiska bysten i all sin prakt.  

 


Av Mats Nilsson - 31 januari 2014 17:40

Ibland händer inte mycket och ibland hopar sig händelserna. 

Just nu har det varit lugnt. Mest svarat på mejl, telefonsamtal samt ringt en del själv. 

Jag blev sjuk direkt efter jul och sedan varit hängig länge. Nu har en förkylning slagit till ganska rejält.

 

För 10 år sedan 2004 skickade Europa upp en forskningssatellit kallad Rosetta, som skulle undersöka en komet i år.

Rymdsonden lades i bana med riktning ut mot Jupiter och under färden ligga i dvala tio år. Den 21 januari skulle man så väcka sonden som skulle börja sin mödosamma färd ut mot kometen. Det roliga med det är att Sverige i allra högsta grad är inblandad i projektet med mätutrustning och mikroskop som ska landsättas på kometens yta. Kometen heter Churyumov Gerasimenko. Det är IRF, Institutet för Rymd Fysik och ESA, European Space Agency som är inblandade i projektet och det ligger dels i Kiruna och Uppsala. Medansvarig i Uppsala är forskaren Anders Eriksson. Jag tyckte det var så spännande så jag tog kontakt med Anders för en intervju. Den återfinns i nummer 1 av Rapport-Nytt.

Hela det här året och nästa blir således spännande. Uppvaknandet det 21 januari gick perfekt och nu befinner Rosetta på sin långa resa. När sonden landat på kometen skall den undersöka gaserna som bildas vid dess snabba färd, mikroskop ska titta på och undersöka om det finns organiska ämnen. Det finns nämligen teorier, ganska starka, att livet på jorden startade på grund av att en stor komet slog ner på jorden och där hade med sig organiska ämnen som sen blev starten på allt liv.

Jag kommer att hålla kontakten med Anders Eriksson och har även fått tillåtelse att använda det material och dokumentation som framkommer under resans gång. Mycket spännande. Sen en teknik som vi vanliga dödliga inte fattar hur det fungerar.

 

Illustration av satelliten och Rosetta-sonden i bakgrunden

 

 

Schema med tider för den planerade landningen på kometen 

 

Irene, min kära livskamrat har fyllt år och det blev fest i ett par dagar med mat och fika. Roligt både för mig och henne. 

Hon har fått en stor kompisskara här inte bara i Sala utan runt Västmanland och Dalarna mm. Irene är social och har lätt att få vänner och det har redan dykt upp olika nationaliteter i vårt hem för att heja och fika. Det är minst sagt lärorikt.

 

Irene med lite av blommorna och presenter

 

 

En riktig matmamma är Irene och jag blir alltid glatt överraskad

 

 

Bosse med sin fru Eva och Gunnar

 

Mitt under mina dåliga dagar med virus och feber, satte jag mig i alla fall för att skriva dels om Rosetta sonden och lite annat då Rapport-Nytt skulle ha deadline 15 januari. Jag klarade mitt uppsatta må och nu är min PDF-fil skickad till tryckeriet. Enerel Service i Norberg.

 

Årets första tidning klar


Nu blir det slappa, TV och vila.  

Presentation


Välkommen till min blogg.

Gästbok

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Länkar

Följ bloggen

Följ Mats Blogg med Blogkeen
Följ Mats Blogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se